29
di, sept

Politiek & Maatschappij
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0592 Assen Maatschappij/Kunst/Cultuur – In zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes portretteerde schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet vreemd dat hij zich daarin ook bezighield met het christendom, en in het bijzonder het Hollandse calvinisme maar ook de Bijbel.

Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen. Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed, waartegenover hij zijn eigen levensbeschouwelijke opvattingen plaatste.

Klaas Driebergen gaat in zijn lezing in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek. Hij doet dit aan de hand van interessante en leuke voorbeelden en hoe dit doorwerkte in zijn verhalen. Dit alles geïllustreerd met videofragmenten en afbeeldingen uit de Bommelverhalen.

Klaas Driebergen is schrijver, uitgever en fotograaf. Hij publiceerde meerdere boeken over Marten Toonder en diens werk. Hij schreef Bommel en Bijbel en het ‘Schrijversprentenboek’ Marten Toonder: Een dubbel denkraam. Hij was medesamensteller van Nu is de Moen gevangen: Alle poëmen van Marten Toonder. Als uitgever bracht een vierdelige reeks met proza van Marten Toonder en een bundeling van Toonders dierencartoons uit. Zie www.klaasdriebergen.nl.


Meer informatie

Locatie: DeOPEN ASSEN, Sleutelbloemstraat 1, 9404 GE Assen

Datum: 27 februari 2020

Tijd:  14:30 tot 16:30.

Nieuws uit regio 0592

NL Magazine

 • Over wat er gebeurt op kastelen & historische buitenplaatsen

  NLMagazine.nl Sep 29, 2020 | 09:54 am

  Over wat er gebeurt op kastelen & historische buitenplaatsen Published in: Cultuur Uitgaan Entertainment Media LifestyleNLMagazine Cultuur - De laatste tijd gebeurt er weer meer op de Nederlandse kastelen, buitenplaatsen en landgoederen (KBL). Ook al werpen de coronamaatregelen de nodige hindernissen op, toch slagen meer en meer publiekstoegankelijke huizen er in om bezoekers te[…]

  Read more...
 • Het plan achter het virus

  NLMagazine.nl Sep 28, 2020 | 09:22 am

  Het plan achter het virus Published in: Politiek & Maatschappij(door Benjamin Adamah) - NLMagazine Politiek & Maatschappij - Er gaat een gruwelijke agenda schuil achter de coronacrisis.

  Read more...
 • Corona en hydroxychloroquine

  NLMagazine.nl Sep 28, 2020 | 08:59 am

  Corona en hydroxychloroquine Published in: Lifestyle & GezondheidNLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Huisarts Rob Elens claimt dat hij van de tien coronapatiënten in zijn praktijk er tien heeft genezen met een combinatie van hydroxychloroquine (HCQ), zink en azytromycine.

  Read more...
 • SOUL food

  NLMagazine.nl Sep 24, 2020 | 09:36 am

  SOUL food Published in: Lifestyle & GezondheidZo voed je je lichaam optimaal - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Voeding speelt de hoofdrol in onze gezondheid.

  Read more...
 • Ziek van angst

  NLMagazine.nl Sep 24, 2020 | 09:08 am

  Ziek van angst Published in: Lifestyle & Gezondheiddoor Claire van den Berg - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Alle drukte over het coronavirus bleek een storm in een glas water. Toch zijn de gevolgen groot: mensen raakten ziek van angst en aanvaardden zonder[…]

  Read more...
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.